Wat doen wij, jij en ik verkeerd?

Ik heb dit eerder gehoord

Mensen komen naar me toe en zeggen: “Ik heb mijn hond het beste voer gegeven, de beste supplementen, ga regelmatig wandelen, breng ze naar chiro, fysio en acupunctuur, en ondanks dit alles werd mijn hond ziek!” Wat doe ik verkeerd?

Het zal je misschien verbazen, maar zelfs ik stel soms dezelfde vraag. Maar wat als we niets verkeerd deden? Wat als het meer ging over wat we misten?!

Laat het me uitleggen

Toen we in 2019 mijn hond Pax adopteerden, dacht ik dat ik wist wat hij nodig had om uit te groeien tot een gezonde en sterke hond. In de eerste 1,5 jaar van zijn leven vond ik het geweldig om hem te zien opgroeien tot een gelukkige hond, vol energie en genietend van zijn leven.

Hij kreeg rauw en gekookt voedsel, FAB4-supplementenen Regelmatige detox, en alles was goed.

Maar toen moest ik een moeilijke beslissing nemen

Pax was in opleiding om een gecertificeerde hulphond te worden voor mijn slaapwandelen. Ik heb een geschiedenis van slaapwandelen en stierf bijna toen ik door een glazen deur liep door een tak van een slagader op mijn been door te snijden. Om Pax zijn definitieve certificering te laten ontvangen, waren de regels streng en moest hij worden gecastreerd.

Ik probeerde de operatie uit te stellen, maar toen moest het gebeuren. Ongeveer zes maanden later begon ik te merken dat Pax af en toe mank liep en steeds erger werd. Tests op de ziekte van Lyme, röntgenfoto’s en andere onderzoeken kwamen negatief terug, en ik gebruikte al mijn hulpmiddelen in de gereedschapskist, maar herhaalde verwondingen en stijfheid gingen door en we konden niet langer genieten van het strand en zwemmen – onze favoriet.

Mijn hart brak

Sterilisatie, castratie, Pax-verhaal, hormoonsparende sterilisatie

Het was nog erger omdat ik dierenarts ben, en ik zou moeten weten wat het probleem was, toch?!  Ik was ten einde raad. Maar ik wist ook dat honden in ons leven komen om ons te leren en ons te helpen leren wat we missen, en Pax is niet anders.

Zijn uitdagingen brachten me ertoe om te zoeken naar antwoorden op zijn onverklaarbare kreupelheid en uiteindelijk stuitte ik op het onderzoek van twee van mijn collega’s. Dr. Michelle Kutzler en Dr. Linda Brent.

In hun wetenschappelijke studies [1][2][3] ze bevestigden wat ik vermoedde en waar mijn vriend, Dr. Becker, naar heeft verwezen. Het steriliseren en castreren van onze honden op de oude traditionele manier veroorzaakt ontstekingen, kreupelheid, orgaanziekten en kanker!

De boosdoener in dit alles is een ernstige verhoging van luteïniserend hormoon (LH) Dat reguleert de productie van testosteron en oestrogeen bij intacte honden.  Wanneer eierstokken en testikels echter worden verwijderd, stijgt de productie van luteïniserend hormoon en gaan de niveaus door het dak, wat ernstige ontstekingen kan veroorzaken bij genetisch gepredisponeerde honden.

Het kostte me enige tijd om te beslissen of ik Pax op behandeling moest zetten met Suprelorin, waarvan Dr. Kutzler en Dr. Brent bevestigden dat het de LH-niveaus verlaagt, maar uiteindelijk begon ik hem met de behandeling. Nu, een maand later, sta ik op het punt om met Pax te beginnen met een fysiologische dosis testosteron.

De verandering in de mobiliteit van Pax na het starten van Suprelorin was bijna onmiddellijk en opvallend!  De enige bijwerking die ik heb gemerkt is dat hij af en toe een beetje jeukt.

Ik ben ook begonnen met Pax op JointButter, mijn nieuwe gewrichts- en mobiliteitsformule die het herstel heeft ondersteund. Het zal voor iedereen beschikbaar zijn op 13 mei! Pre-registreer hier.

De vraag die ik nu stel is: Hoeveel honden lijden aan dit sterilisatie- en castratiesyndroom en hoe kunnen we het woord zo snel mogelijk verspreiden?!

Voor honden en puppy’s die nog intact zijn, is de oplossing eenvoudig. Om dakloosheid bij honden te voorkomen, hormoonsparende vasectomie en hysterectomie zonder testikels en eierstokken te verwijderen, zijn de juiste keuze. De andere optie is om honden intact te laten, maar de meeste reddingsorganisaties en opvangcentra zouden dat niet willen doen.

De oplossing voor honden die al gesteriliseerd en gecastreerd zijn, bijvoorbeeld Pax, is iets complexer en ik zal je in de volgende blog meer details geven.

Verwijzingen

(1) Dieren (Bazel). 1 april 2020; 10(4):599. doi: 10.3390/ani10040599. Mogelijke relatie tussen nadelige gezondheidseffecten op lange termijn van chirurgische sterilisatie voor het verwijderen van geslachtsklieren en luteïniserend hormoon bij honden. Michelle een Kutzler

(2) Deel 261: Nummer 3. Doi.org/10.2460/javma.22.08.0382. Vasectomie en eierstoksparende sterilisatie bij honden: vergelijking van gezondheids- en gedragsresultaten met gonadectomie en seksueel intacte honden. DVM, PhD, DACVSMR, Doctoraat en Dr. Judith L. Stella

(3) Top Metgezel Anim Med. 2021 nov:45:100565. doi:10.1016/j.tcam.2021. 100565. EPUB 2021 28 juli. Herstel van reproductieve hormoonconcentraties bij een mannelijke gecastreerde hond verbetert de gezondheid: een casestudy Linda Brent, Elaine een Lissner, Michelle een Kutzler