Quercetine voor huisdieren: een veilige en effectieve immuunbooster en ontstekingsremmer voor honden – Wetenschappelijk onderzoek Review

Quercetine, een van nature voorkomende flavonoïde die in veel fruit, groenten, bladeren en granen wordt aangetroffen, heeft veel aandacht getrokken vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen en therapeutische mogelijkheden bij zowel diermodellen als mensen.

Voedingsbronnen en biologische beschikbaarheid

Quercetine zit in voedingsmiddelen zoals bessen en appels, die bijzonder rijke bronnen zijn.

De biologische beschikbaarheid wordt echter beïnvloed door de vorm waarin het wordt geconsumeerd, daarom hebben we gekozen voor gefermenteerde quercetine in Gezamenlijke boter®. Het fermentatieproces maakt de actieve ingrediënten krachtiger.

Hoe werkt quercetine en is het veilig voor honden?

Een studie van Moon, Wang, DiCenzo en Morris (2008).[1] en Graefe, Derendorf, & Veit (1999).[2] heeft aangetoond dat de biologische beschikbaarheid van quercetine bij mensen relatief laag is, wat suggereert dat inname of suppletie via de voeding zorgvuldig moet worden overwogen om therapeutische effecten te bereiken.

Wat de veiligheid betreft, hebben Harwood et al. (2007) een uitgebreid overzicht gegeven, met het argument dat quercetine veilig is zonder bewijs van in vivo toxiciteit of kankerverwekkende eigenschappen.[3] op consumptieniveaus die haalbaar zijn via voeding of suppletie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van quercetine?

Ontstekingsremmende en immuunfunctie

De ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten van quercetine zijn goed gedocumenteerd. Davis, Murphy en Carmichael (2009)[4] en Konrad & Nieman (2015)[5] besprak het potentieel om de fysieke prestaties te verbeteren en ziekte te verminderen door de immuunfunctie te moduleren. Deze voordelen zijn vooral opmerkelijk in de context van door inspanning veroorzaakte stress, wat suggereert dat quercetine een rol speelt bij het ondersteunen van herstel en ook bij het verminderen van de gevoeligheid voor luchtweginfecties.

Quercetine heeft antioxiderende eigenschappen

De antioxiderende eigenschappen van quercetine, zoals beoordeeld door Young et al (1999)[6], draagt bij tot de beschermende werking ervan tegen oxidatieve stress, waardoor het risico op chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker, mogelijk wordt verminderd.

Antikankerpotentieel is veelbelovend

Rauf et al. (2018).[7] en Niedzwiecki et al. (2016).[8] onderzocht de werkzaamheid van quercetine tegen kanker en benadrukte het vermogen om verschillende signaalroutes te moduleren die betrokken zijn bij de progressie van kanker. De rol van de flavonoïde bij het reguleren van de expressie van genen die verband houden met de overleving, groei en metastase van kankercellen, onderstreept het potentieel ervan als aanvullende therapie bij de behandeling van kanker.

Cardiovasculaire gezondheid

Een studie van Jia. (2019).[9] toonde de beschermende effecten van quercetine tegen atherosclerose aan door de markers te beïnvloeden die verband houden met het lipidenmetabolisme en de cholesterolregulatie. Deze bevindingen suggereren dat quercetine een gunstig voedingsbestanddeel kan zijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Is quercetine goed voor honden en mensen?

Op basis van beschikbaar onderzoek is quercetine een aantrekkelijk ingrediënt voor geavanceerde voedingssupplementen die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder ontstekingsremmende, immunomodulerende, antioxiderende en kankerbestrijdende eigenschappen.

Verwijzingen
  1. Moon, Y.J., Wang, L., DiCenzo, R., & Morris, M.E. (2008). Farmacokinetiek van quercetine bij mensen. Klinische proef Biopharm Drug Dispos, 29(4), 205-217. doi: 10.1002/bdd.605.
  2. Graefe, E. U., Derendorf, H., & Veit, M. (1999). Farmacokinetiek en biologische beschikbaarheid van de flavonol quercetine.

  3. Harwood, M., Danielewska-Nikiel, B., Borzelleca, J.F., Flamm, G.W., Williams, G.M., & Lines, T.C. (2007). Een kritische beoordeling van de gegevens met betrekking tot de veiligheid van quercetine en het ontbreken van bewijs van in-vivotoxiciteit, met inbegrip van het ontbreken van genotoxische/carcinogene eigenschappen. Voedsel- en chemische toxicologie, 45(11), 2179-2205. doi:10.1016/j.fct.2007.05.015
  4. Davis, J.M., Murphy, E.A., & Carmichael, M.D. (2009). Effecten van de flavonoïde quercetine in de voeding op prestaties en gezondheid.

  5. Konrad, M., & Nieman, D. C. (Jaar). Evaluatie van quercetine als tegenmaatregel tegen inspanningsgeïnduceerde fysiologische stress. In Antioxidanten in sportvoeding (Hoofdstuk 10). NIH NLM-logo.
  6. Young, J. F., et al. (1999). Effect van de inname van vruchtensap op de uitscheiding van quercetine in de urine en biomarkers van antioxidatieve status.

  7. Rauf, A., Imran, M., Khan, I.A., Rehman, M.U., Gilani, S.A., Mehmood, Z., & Mubarak, M.S. (2018). Antikankerpotentieel van quercetine: een uitgebreid overzicht. Beoordeel Phytother Res, 32(11), 2109-2130. doi: 10.1002/ptr.6155.
  8. Niedzwiecki, A., Roomi, M. W., Kalinovsky, T., & Rath, M. (2016). Werkzaamheid tegen kanker van polyfenolen en hun combinaties. Voedingsstoffen, 8(9), 552. doi: 10.3390/nu8090552.
  9. Cao, H., Jia, Q., Shen, D., Yan, L., Chen, C., & Xing, S. (2019). Quercetine heeft een beschermend effect op atherosclerose via versterking van autofagie bij ApoE−/− muizen. Experimentele en therapeutische geneeskunde, 18(4), 2451–2458. doi: 10.3892/etm.2019.7851.