Hormoonvervangingstherapie bij gecastreerde en gesteriliseerde honden

Door dit te weten, kan uw hond veel geluk hebben

In de laatste e-mail over Pax legde ik uit waarom veel honden gezondheidsproblemen krijgen nadat ze hun geslachtshormoonproducerende klieren hebben verloren en dat We moeten de manier veranderen waarop we overbevolking van honden en dakloosheid voorkomen.

Ik noemde het onschatbare werk van Dr. Michelle Kutzler, Dr. Linda Brent, Dr. Karen Becker en Dr. Ruth….  die hebben geprobeerd de status-quo te veranderen door middel van onderzoek, petities en voorlichting over hormoonsparende anticonceptie.

Het argument is logisch: mensen worden niet gecastreerd en gesteriliseerd om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, dus waarom zouden honden worden toegestaan als hormoonsparende anticonceptie beschikbaar is?!

Vasectomie en hysterectomie zorgen ervoor dat puppy’s zich kunnen ontwikkelen tot gezonde en sterke volwassenen zonder het aantal dakloze hoektanden te vergroten.

De vorige keer zei ik ook dat mijn hond Pax enige tijd last had van de afwezigheid van testosteron. Ongeveer zes maanden nadat hij was gecastreerd, begon hij gewond te raken. Ik begon me af te vragen waarom, en om eerlijk te zijn, was het erg verontrustend om de achteruitgang van mijn hond te zien, niet alleen persoonlijk en emotioneel, maar ook op professioneel niveau.

Dus ging ik op zoek naar antwoorden, wetende dat dit geen kwestie was van voeding, een uitgebalanceerd dieet, gebrek aan lichaamsbeweging of de afwezigheid van chiropractie en revalidatie.  Ik deed dat allemaal, maar;

Er ontbrak nog iets anders…

Ik voel me erg gelukkig dat ik op het onderzoek van Dr. Kutzler en Brent ben gestuit en na een paar interviews te hebben afgenomen en het beschikbare onderzoek te hebben bestudeerd, heb ik de route van de minste spijt genomen en ben ik Pax begonnen met een protocol voor hormoonvervangende therapie.

Mijn verslag van de ervaring tot nu toe

Fase één van de behandeling:

Ik zet Pax op Suprelorin, een onderhuids implantaat dat de pro-inflammatoire niveaus van LH (luteïniserend hormoon) ongeveer een maand geleden verlaagt (tweede helft maart 2024)

De avond na de implantatie zag Pax eruit alsof hij net Liep een marathon. Hij sliep en sliep en ik was bijna bang dat er iets mis was.

De volgende dag stond hij op en was in orde en in de daaropvolgende weken merkten vrienden herhaaldelijk op hoeveel gelukkiger hij leek. Hij liep niet meer mank en ik was eerlijk gezegd geschokt over hoe snel de verandering plaatsvond.

De enige bijwerking die ik zag, was verhoogde jeuk en een verandering in de vachttextuur van Pax. Het was grover en hij trok wat haren uit wat me in eerste instantie zorgen baarde.

Fase twee van de behandeling:

Pax kreeg zijn eerste dosis testosteron een maand na zijn Suprelorin-implantaat. Ik heb de behandelingen gescheiden om een duidelijk beeld te krijgen van hun individuele effecten.

Ter verduidelijking, het geven van een fysiologische dosis testosteron aan een reu die is gecastreerd, is heel anders dan bodybuilders die dit hormoon in veel hogere doses gebruiken en misbruiken.

Ik heb een dosis van 0,5 mg/kg (ongeveer 0,25 mg/lb) gebruikt, in totaal 14 mg testosteron subcutaan met een insulinespuit, een naald van 30 gauge, die bijna net zo fijn is als een acupunctuurnaald. Pax had het bijna niet in de gaten.  Persoonlijk vind ik dat de naald van 25 G beter is, omdat de vloeistof vrij dik is.

De veterinaire literatuur suggereert een intramusculaire injectie, maar er zijn onderzoeken gedaan bij mensen die bevestigen dat subcutane injecties even effectief zijn en duidelijk niet zo pijnlijk, dus ging ik voor deze toedieningsroute met het plan om het één keer per week te geven.[1]

Mijn observaties tot nu toe

Het duurde ongeveer drie dagen na de injectie, Pax werd veerkrachtiger, gelukkiger en veel meer van wat ik zou verwachten van een 5 jaar oud hond. Hij heeft geen negatieve verandering in zijn gedrag vertoond, heeft niet geprobeerd andere honden te “bulten” en hij stopte ook met jeuk, wat duidelijk verband hield met het verminderen van LH.

Ik zal eerlijk zijn, het was erg moeilijk om geen duidelijke verklaring te hebben waarom hij geblesseerd raakte. Ik vroeg me af wat ik miste en waarom mijn hond, die de beste voeding kreeg, achteruitging en NU WEET IK HET.

Ik vermoed dat er veel honden zijn die lijden aan dit sterilisatie- en castratiesyndroom, en dat een tekort aan geslachtshormonen de kern vormt van veel chronische medische aandoeningen, waarvan sommige door onderzoek zijn bevestigd.

Er zijn onderzoeken naar gecastreerde en gesteriliseerde honden die worden getroffen door hogere percentages kruisbandscheuren, hypothyreoïdie en kanker.

  Dus waar gaan we heen vanaf hier?

  Ik zal doorgaan met het delen van mijn ervaring met het behandelen van Pax en ben dankbaar dat ik dit belangrijke stuk van de kn heb gevondenuilenrand.

  Maar het werk is nog maar net begonnen

  Omdat we de status quo moeten veranderen.

  We zullen ons best doen om in contact te komen met reddingsorganisaties en dierenartsen om dit probleem onder hun aandacht te brengen en er alles aan te doen om hormoonsparende anticonceptie bij honden te krijgen.

  Als je een reu hebt die gecastreerd is, raad ik het volgende aan:

  1. Vraag uw dierenarts om de luteïniserende hormoonspiegels van uw hond te meten om te zien of ze verhoogd zijn. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk verhoogd zijn.

  2. Als uw reu lijdt aan ontstekingsaandoeningen – van huid, allergieën, spijsverteringsproblemen, hormonale of orgaanaandoeningen of gewrichts- en mobiliteitsproblemen, vraag dan uw dierenarts om een behandeling met Suprelorin in combinatie met testosteron te starten.

  3. Als je een teefje hebt, is het mogelijk dat ze niet zo ernstig last hebben van hormoontekorten als reuen. Dit komt omdat de voortplantingscyclus van vrouwelijke honden van nature fluctueert. Het onderzoek naar dit onderwerp is echter nog steeds aan de gang en ik zal u op de hoogte houden van eventuele nieuwe bevindingen. In de tussentijd is het vermeldenswaard dat oestrogeenvervangingstherapie is gebruikt bij vrouwelijke honden om urine-incontinentie te behandelen. Als uw hond chronische onopgeloste symptomen heeft die in dit artikel worden genoemd, kan dit een optie zijn die het overwegen waard is.

  In het volgende artikel zal ik schrijven over intact reuengedrag en of Zijn ze agressiever of niet.

  Zorg ervoor dat je deze en andere updates niet mist

  Verwijzingen:

  (1) Gagliano-Jucá T, Basaria S. Testosterontherapie met subcutane injecties: een veilige, praktische en redelijke optie. J Clin Endocrinol Metab. 2022Nov1; 107(11):30893098.

  (2) Dieren (Bazel). 1 april 2020; 10(4):599. doi: 10.3390/ani10040599. Mogelijke relatie tussen nadelige gezondheidseffecten op lange termijn van chirurgische sterilisatie voor het verwijderen van geslachtsklieren en luteïniserend hormoon bij honden. Michelle een Kutzler

  (3) Deel 261: Nummer 3. doi.org/10.2460/javma.22.08.0382. Vasectomie en eierstoksparende sterilisatie bij honden: vergelijking van gezondheids- en gedragsresultaten met gonadectomie en seksueel intacte honden. DVM, PhD, DACVSMR, Doctoraat en Dr. Judith L. Stella

  (4) Top Metgezel Anim Med. 2021 nov:45:100565. doi:10.1016/j.tcam.2021. 100565. EPUB 2021 28 juli. Herstel van reproductieve hormoonconcentraties bij een mannelijke gecastreerde hond verbetert de gezondheid: een casestudy Linda Brent, Elaine een Lissner, Michelle een Kutzler