Gedurfde zij-oog en andere subtiele manieren waarop Pip haat jegens mij toont

Hallo, ik ben Allison. Lees mijn inleiding om meer te weten te komen over mij en mijn drie honden van gemengd ras uit Thailand, Jelly, Lorraina en Manic.

Heb ik ooit moeite gehad om een band met een hond op te bouwen? Ja. Mijn moeder heeft een Chihuahua genaamd Pip.

Dat is het. Dat is het einde van dit artikel. Moet ik echt dingen uitbreiden?

Oké, misschien moet ik meer details over de situatie geven. Ik wil niet bevooroordeeld lijken ten opzichte van chihuahua’s. Het is tenslotte 2024 en rassenhaat wordt niet getolereerd!

Mijn moeder heeft een chihuahua, en ondanks dat we bijna twee jaar onder hetzelfde dak wonen, ben ik ervan overtuigd dat die hond zonder erbij na te denken mijn enkel zou opkrikken met een shiv gemaakt van een oud hondensnoepje. Ze heeft echter waarschijnlijk haar redenen.

Van Kentucky naar Maryland: Pip’s reis

Mijn moeder is altijd al een fan geweest van grote honden. Haar ideale hond zou een Berner Sennenhond zijn. Maar op haar leeftijd is een grote hond misschien te veel om mee om te gaan. Dus, na het bekijken van een paar foto’s van een opvangcentrum in Kentucky, zag mijn moeder een volwassen, gecastreerde vrouwelijke hertenkop Chihuahua. Met 14 pond zou ze een betere maat hebben om in de auto te nemen en door haar kleine huis te bewegen. Het opvangcentrum in Kentucky haalt honden uit opvangcentra met veel doden en rijdt ze naar Maryland voor adoptie. De Chihuahua werd in een busje met verschillende andere honden en een handvol katten naar een dierenverzorgingscentrum vervoerd waar mensen naar potentiële metgezellen konden kijken.

Mijn moeder was op slag verliefd op haar. Ze was niet erg vriendelijk. Ze leek gewoon een beetje bang. Eerlijk genoeg. Ze had net zes uur in de auto gezeten en was aan een wildvreemde gegeven. Ze had het volste recht om een beetje nerveus te zijn.

Toen we haar thuis kregen, lieten we haar haar nieuwe omgeving verkennen, maar zorgden ervoor dat ze niet te vol raakte. Mama besloot haar een nieuwe naam te geven, Pip. Pip raakte binnen een paar dagen gehecht aan mijn moeder. Ze was blij dat er een kleine hond op haar schoot zat en aan haar voeten bleef terwijl ze aan het werk was. Pip werd een beetje een klittenbandhond en erg defensief tegenover mijn moeder. En toen begonnen alle problemen.

Pip zittend in haar bed

De losgeslagen bewaker

Nu beschouw ik mezelf als een geduldig persoon. Tot op zekere hoogte. Dit was de reden waarom ik de eerste twee maanden de houding van Pip ten opzichte van mij nooit persoonlijk opvatte. Elke keer als ik naar boven ging naar de hoofdverdieping van het huis, kwam Pip aanrennen van waar ze ook was, tanden ontbloot, blaffend met zo’n woestheid dat ik achteruit sprong en vergat dat ze maar 14 pond woog. Maar, zoals ik al eerder zei, ik probeerde het niet persoonlijk op te vatten. Ze was tenslotte nog aan het wennen aan een nieuw huis.

Ik probeerde stiller de trap op te gaan. Misschien schrok ze van het gestamp van de trap. Maar hoe licht mijn stappen ook waren, Pip kwam naar me toe als een eindbaas in een computerspel.

Ik probeerde haar naam te roepen voordat ik de trap opliep om haar te laten weten dat ik eraan kwam. Nope. Nog steeds op me afgestormd, met brandende ogen.

Ik probeerde langzaam te knielen en haar aan mijn hand te laten ruiken. Ik heb nooit luid gesproken of plotselinge bewegingen gemaakt. Ook dat werkte niet. Pip blafte en gromde nog steeds naar mijn aanwezigheid.

Ze deed het ook met mijn man. Wat we ook deden, hoe zacht we ook naderden, hoe langzaam we ook bewogen, hoe kalm we onze stemmen maakten, Pip ontplofte als we naar boven of in de buurt van mijn moeder probeerden te komen.

Als ze ons aan de overkant van het erf zou zien, zou ze recht op ons af rennen, grommend en blaffend zo hard dat de buren haar zouden horen. De enige persoon bij wie ze zich op haar gemak voelde, was mijn moeder. Niemand anders zou het doen.

Hoe los je een probleem als Pip op?

Na zes maanden begon het frustrerend te worden – echt frustrerend. Mijn moeder vond het een beetje grappig dat Pip zo beschermend was. Als we allemaal in de woonkamer zaten, zat Pip op de schoot van mijn moeder en keek mijn man en mij zijdelings aan terwijl hij een laag gegrom uitstraalde.

Als mijn man en ik in de achtertuin zaten, stak Pip haar hoofd vanaf de zijkant van het huis en blafte naar ons… om te zitten… Nergens bij haar in de buurt. Waar we ook heen gingen, Pip sprintte naar ons toe en maakte een heleboel lawaai. In de woorden van Taylor Swift: “Verdomme. Het is 7 uur ’s ochtends!”

Onze drie honden waren zelfs bang voor haar! Zelfs de kleinste van ons trio was twee keer zo groot als Pip en wilde niets met haar te maken hebben. En houd er rekening mee dat onze honden op slangen jaagden en hagedissen in de gaten hielden en ze voor de lol uit elkaar scheurden, maar ze bleven uit de buurt van Pip.

Zoals ik al zei, ben ik over het algemeen geduldig. Ik kan echter ook een kleinzielige Betty zijn als ik onder druk sta. En deze chihuahua duwde me. Er was meer dan een jaar verstreken en Pip had nog steeds een hekel aan iedereen dies niet mijn moeder. Ik stopte met proberen vriendelijk te zijn. Pip blafte naar me en ik reageerde door met mijn ogen te rollen en haar te zeggen dat ze haar mond moest houden. Ik denk dat ik zelfs mijn tong naar haar begon uit te steken. Onbeduidend? Ja. Enigszins bevredigend? Ook ja.

Pip’s minachting voor mijn man en mij werd een beetje een privégrap. Mijn man grapte dat hij naar buiten ging in de tuin, en als hij niet binnen een uur terugkwam, had Pip hem in de halsslagader gestoken. Ik grapte dat als ik naar de keuken zou gaan, Pip waarschijnlijk mijn achilleshiel zou doorsnijden met wat gebroken glas dat ze onder haar bed bewaarde. Pip zou suiker in de benzinetank van onze auto kunnen doen. Pip heeft geknoeid met onze CO2-detector. We grinnikten om alle manieren waarop die hond ons in onze slaap wilde vermoorden.

Maar diep van binnen wist ik dat ik een beetje oneerlijk tegen haar was.

Pip liggend in haar bed

Pip’s verleden: het grote onbekende

Als u een ongewenst huisdier bent in Kentucky en in een asiel wordt geplaatst, zal het moeilijk voor u zijn. Ik zeg niet dat de mensen die voor dierenasielen in Kentucky werken niet hun best doen, maar er zijn gewoon niet genoeg middelen om deze dieren lang te huisvesten. Er zijn slechts een handvol no-kill-schuilplaatsen in die staat, en ze hebben geen onbeperkte ruimte. Daarom was Pip een van de gelukkigen die een tweede kans kreeg in Maryland.

De mensen die haar naar Maryland brachten, wisten niet veel over haar verleden. Ze konden haar leeftijd raden, ongeveer zeven jaar oud. Maar dit is slechts een gok.

Pip was hoogstwaarschijnlijk fysiek mishandeld. Elke keer dat mijn man, ikzelf of zelfs mijn moeder haar op haar hoofd of rug ging aaien, kromp ze ineengedoken op de grond en probeerde ze zichzelf zoveel mogelijk plat te maken. Ze moet er altijd rekening mee houden dat ze geraakt wordt.

Pip had ook minstens één nestje puppy’s, maar helaas had ze ook meerdere nestjes kunnen hebben. Kleine honden kunnen behoorlijk populair zijn, dus misschien was Pip gedwongen om te fokken zodat de pups verkocht konden worden. Misschien heeft ze gezien dat al haar puppy’s één voor één werden weggehaald.

Hoewel dit speculaties zijn, ben ik er vrij zeker van dat Pip een zwaar leven heeft gehad. Geen wonder dat ze iedereen wantrouwt. Ze is niet gewend om voor altijd in een veilig thuis te zijn. Misschien laat ze over een jaar haar waakzaamheid verslappen. Misschien doet ze dat niet. Ik zal nooit weten wat ze heeft meegemaakt, dus ik moet wat meer begrip hebben.

Tot een compromis komen

Pip begint haar nieuwe doel hier te kennen. Ze heeft zich volledig aan mijn moeder gewijd. En een deel van mij is blij dat mijn moeder een felle waakhond ter grootte van een pint heeft om haar te waarschuwen voor, nou ja, alles. Niet iedereen zal het gevoel kennen dat een hond zo loyaal en beschermend voor hen is.

Bijna twee jaar na haar adoptie blaft Pip nog steeds een storm als ik de kamer binnenkom. Ze zal echter aan mijn hand snuffelen en me toestaan haar zachtjes onder haar kin te wrijven. Het is een begin! Hoewel Pip en ik misschien nooit echt een band zullen krijgen, denk ik niet dat ze zal proberen de banden van mijn auto door te snijden. Vingers gekruist.