Brokjes hondenvoer: wat het is en wat er nieuw is

Simpel gezegd: brokjes bestaan uit knapperige, kleine stukjes gemaakt in een hoog hitteproces die hondenouders in kommen morsen voor hun honden om te verslinden. Geen rommel. Geen poespas.

Maar kijk vandaag om je heen en je ziet brokjes die een smakelijke revolutie ondergaan. Bedrijven prijzen brokken nu aan als:

  • gemaakt van duurzame en alternatieve eiwitten zoals insecten, zoals de gedroogde zwarte soldatenvlieglarven (Yum of yuck, afhankelijk van je standpunt.)
  • zachtjes aan de lucht gedroogd om meer voedingsstoffen te behouden bij elke hap voor je hondenvriend
  • gemaakt van volledig natuurlijke ingrediënten van menselijke kwaliteit
  • die gecertificeerde verse, niet-gesmolten eiwitten bevatten
  • geproduceerd in usda-goedgekeurde faciliteiten
  • vrij gemaakt van ggo-ingrediënten en vrij van maïs of tarwe
  • met verbeterde verteerbaarheid, door zich te concentreren op microben, probiotica en prebiotica
  • het verhogen van de kwaliteit van de ingrediënten

“Naarmate meer en meer hondenbezitters hun honden als familieleden zien, is het waarschijnlijk dat de vermenselijking van huisdiervoer zal doorgaan en groeien”, zegt Betsy Flores, senior vice-president van openbaar beleid bij het Pet Food Institute, gevestigd in Washington, D.C. “We zullen waarschijnlijk ook meer aandacht zien voor duurzame ingrediënten, waaronder alternatieve eiwitbronnen, zoals insecteneiwitten.”

De PFI pleit voor veilig en voedzaam voedsel voor huisdieren en lobbyt voor op wetenschap gebaseerde vooruitgang in de manier waarop huisdiervoeding wordt gemaakt sinds het meer dan 60 jaar geleden werd opgericht.

“Fabrikanten van dierenvoeding doen voortdurend onderzoek om de beste hondenvoerformuleringen te bepalen om onze metgezellen te helpen een lang, gezond leven te leiden, dus innovaties in hondenvoer vinden altijd plaats,” voegt Betsy toe. “Tegenwoordig is er een vermenselijking van hondenvoer en een verscheidenheid aan soorten voedsel – van droog en ingeblikt hondenvoer tot rauw en gevriesdroogd – dat 20 jaar geleden ongezien was.”

Brokjes hondenvoer trends

Verbeterde verteerbaarheid wordt ook een grote factor in brokjes. De toevoeging van gezonde, spijsverteringsmicroben in brokzakken krijgt steeds meer aandacht, zegt Holly Ganz, PhD, chief science officer en mede-oprichter van AnimalBiome, een biotechbedrijf gevestigd in Californië dat onderzoek doet naar belangrijke gezonde microben bij honden en katten.

“Ik denk dat de versbeweging de manier verandert waarop bedrijven brokjes produceren,” zegt Dr. Ganz. “Mensen willen betere ingrediënten in de brokjes van hun honden. Er zijn nu gezondere opties die het microbioom bij honden verbeteren voor een betere spijsvertering.”

Ze noemde twee voorbeelden: Hill’s Gastrointestinal Biome Dry Dog Food en Purina One Microbiome Balance.

Dierenvoedingsbedrijven, groot en klein, worden ook steeds gedurfder concurrerend. Je hebt dit misschien gezien in televisiecommercials waarin het ene brokmerk tegen het andere wordt opgezet, wijst Dr. Tonya Cooksey, directeur veterinaire relaties bij AnimalBiome.

“Dit soort commercials kunnen sommige mensen doen stoppen om meer na te denken over wat ze hun huisdieren voeren – en dat heeft brokbedrijven ertoe aangezet om goed na te denken over hun ingrediënten, de kwaliteit en hoe hun brokjes worden verwerkt,” zegt Dr. Cooksey.

Tips voor het voeren van brokjes aan je hond

Tijdens de maaltijd, of het nu gewone brokjes zijn of gemengd met ingeblikt, zelfgemaakt of een ander soort hondenvoer, geef wat stof tot nadenken over deze tips en inzichten:

  • Vermijd het kopen van brokken in bulk. Veterinaire voedingsdeskundigen raden aan om vast te houden aan een maandvoorraad brokjes hondenvoer om de versheid te behouden. Koop niet in bulk omdat de brokjes in een open zak na verloop van tijd muf, zelfs ranzig, dreigen te worden.
  • Shop op voedingskwaliteit, niet op prijs. Vaak bieden middelgrote en dure brokmerken meer voedingswaarde per kopje dan laaggeprijsde, goedkope merken. Het is alsof je de voedingswaarde van een appel gelijkstelt aan een zak verwerkte chips.
  • Geef afwisseling aan je hond. Breid het gehemelte van je hond uit door langzaam verschillende kwaliteitsmerken brokjes in verschillende smaken te introduceren. Volg de 3-3-3-regel: de eerste paar dagen moet de kom tweederde van de huidige brokjes bevatten met een derde van een nieuwe brok. Schakel vervolgens over op tweederde van de nieuwe brokjes voor de komende dagen en deel ten slotte de maaltijd in de kom uit met het nieuwe brokkenmerk. Met dit 3-3-3 spelplan kan uw hond zich aanpassen aan het nieuwe voedsel en spijsverteringsproblemen voorkomen.
  • Controleer het etiket op de zak. Hondenvoerbedrijven zijn verplicht om hun ingrediënten in dalende volgorde van overwicht per gewicht te vermelden. Zorg ervoor dat het eerste ingrediënt een erkend eiwit is, zoals kip, rundvlees of zalm. Maïs of granen mogen niet het eerste ingrediënt zijn dat wordt vermeld.
  • Kies hersluitbare zakken om te onderhoudenin versheid. Of bewaar de inhoud van de hondenvoerzak in een luchtdichte container met een deksel. Vanwege de eiwitten in brokjes zit er altijd een filmachtig residu in plastic opslagcontainers dat moet worden schoongemaakt met milde afwasmiddel en warm water en aan de lucht moet drogen voordat het in een nieuwe zak voedsel wordt gedaan.
  • Pas op voor marketinghypes. Claims dat ze “licht” of “volledig natuurlijk” zijn, hebben geen echte voedingskracht. Zoek naar merken met het label “complete en uitgebalanceerde” diëten en naar merken die voedingsrichtlijnen voor honden vermelden om een gezond gewicht te behouden.

Betsy voegt eraan toe: “Het belangrijkste item op het etiket van hondenvoer is de voedingstoereikendheidsverklaring. Honden hebben verschillende voedingsbehoeften in verschillende stadia van hun leven, dus het kiezen van de juiste levensfaseformule is cruciaal.”

Wat is brokjes? Hier is een korte geschiedenis

Wie heeft hondenbrokken uitgevonden? Verrassend genoeg wordt de eer gegeven aan een Amerikaanse elektricien genaamd James Spratt. Hij zou op dit idee voor hondenvoer zijn gestuit toen hij in het midden van de jaren 1800 in het Verenigd Koninkrijk bliksemafleiders probeerde te verkopen.

Terwijl hij zeilers langs rivieroevers zag die overgebleven hardtack van meel, water en zout aten, kreeg Spratt een echt gloeilampmoment: kon hij deze combinatie aanpassen tot een handige vorm van hondenvoer? Hij stopte met zijn elektricien-optreden om Spratt’s Dog and Puppy Cakes te maken, gemaakt van tarwe, groenten, bietenwortel en rundvleesbloed voor Engelsen uit de hogere klasse.

  • Eind jaren 1800: Spratt’s Patent (America) Ltd. begint met de productie van hondenvoer in de Verenigde Staten.
  • 1922: Ken-L-Ration komt op de markt. Het hoofdingrediënt is paardenvlees. Gelukkig zit paardenvlees niet meer in hondenvoer.
  • Jaren 1950: De eerste commerciële droge brokjes werden gemaakt door middel van een proces genaamd extrusie. Het is een mooie term die betekent dat natte en droge ingrediënten in een machine worden gemengd en vervolgens op hoge temperaturen worden gekookt om stukjes brokjes hondenvoer te maken.
  • 1958 markeerde de oprichting van The Pet Food Institute, gevestigd in Washington, D.C. De leden van PFI vertegenwoordigen een meerderheid van alle huisdiervoeding in de Verenigde Staten. De missie is om innovatie op het gebied van voedselveiligheid voor huisdieren te bevorderen en op wetenschap gebaseerde informatie over voeding en veiligheid van gezelschapsdieren aan eigenaren van gezelschapsdieren te bieden. petfoodinstitute.org.
  • De jaren 1980 luidden de eerste therapeutische brokdiëten in voor nier- en leverproblemen geproduceerd door Hill’s Pet Nutrition.
  • In de jaren 1990 ontstonden nieuwe brokmerken op basis van het activiteitsniveau van een hond en om een gezond gewicht te behouden, omdat obesitas een groot gezondheidsprobleem werd.
  • Een grote duw in de brokken van vandaag is de opkomst van duurzame, op insecten gebaseerde brokken. Fabrikanten stellen dat deze nieuwe brokjes gelijk staan aan planeetvriendelijker omdat insecten minder land en water gebruiken dan traditionele eiwitbronnen voor brokjes, zoals koeien en kippen. Ook verschijnen in de winkelschappen en online luchtgedroogde brokken, brokjes gemaakt van volledig natuurlijke ingrediënten van menselijke kwaliteit en gecertificeerde verse, niet-gesmolten eiwitten.