15 recepten voor traktaties & koekjes (om zelf te bakken)

Welke hondenbezitter weet dit niet? Je denkt er niet aan om je liefste en trouwste vriend een traktatie te geven. Hij staat al naast je voordat je hem roept of de traktatie uit de kast haalt. Zo snel gaat het met hen.

Ik zou hem graag veel meer geven. Maar dan beginnen er vragen te gonzen in mijn hoofd. Ik weet zeker dat jij ze ook kent: “Is dit wel gezond? Wie weet wat er in zit?” Vragen die ons allemaal ongemakkelijk maken.

Natuurlijk zijn er kwaliteitslekkernijen op de markt die ik zonder aarzelen zou pakken. Na verloop van tijd wordt het echter erg duur.

Zijn er geen alternatieven? Ja, die zijn er: Je kunt de traktaties zelf thuis bakken.

Je trouwe vriend zal je niet kunnen helpen met het bakken. Maar van één ding kunt u zeker zijn: hij zal u begeleiden vanaf het allereerste begin. Hij weet precies dat je met veel liefde iets voor hem klaarmaakt.

Zijn vreugde en dankbaarheid zullen je besmetten en je energie verkwikken. Ik garandeer het!

Na wat advies van deskundige adviseurs en onderzoek op het internet, heb ik 15 recepten voor u samengesteld.

Voor we aan de recepten beginnen, wil ik ook nog enkele waardevolle tips met u delen als geheugensteuntje. Wanneer, waar en hoe je de traktaties moet gebruiken.
hondenkoekjes zelf bakken

Traktaties – wanneer, waar en hoe?

Het is verleden tijd dat honden alleen traktaties mogen krijgen omdat ze een commando correct hebben opgevolgd.

Trakteer uw hond af en toe op koekjes, bijvoorbeeld als u gezellig in de woonkamer zit of als u net thuis bent.

Zorg er wel voor dat hij het niet helemaal als een trainingssessie ziet. Bijvoorbeeld, vermijd hem regelmatig traktaties te geven wanneer u aan de eettafel zit. Omdat hij je zal smeken om traktaties elke keer als je aan de eettafel zit.

Waarom? Hij heeft intussen een valse band opgebouwd tussen de eettafel en de traktaties. Dit kan onaangenaam zijn voor jullie beiden.

Uw trouwe vriend moet ook leren dat hij deze traktaties niet alleen krijgt wanneer hij “slaagt voor een test” of “gehoorzaamt” aan uw commando’s. Geef hem een traktatie zonder reden tussendoor.

Zo kan hij zien dat je absoluut blij bent met zijn bestaan en niet alleen wanneer hij “braaf” is geweest.

U moet er echter voor zorgen dat deze band zich niet ontwikkelt tot bedelgedrag. Geef hem geen traktaties als hij u erom smeekt, tegen u opspringt of naar u blaft. Dwing hem ook niet om u te smeken en stel het geven van de traktatie niet uit.

Voordelen van zelfgemaakte traktaties

  • De suiker, kleurstoffen, lokstoffen en conserveringsmiddelen die in commerciële traktaties voorkomen, zijn niet aanwezig in zelfgemaakte traktaties.
  • De ingrediënten kunnen gevarieerd zijn. Dit betekent dat honden met chronische ziekten zoals allergieën, diabetes enz. zonder zorgen hun snack kunnen nuttigen tussen de maaltijden door.
  • U kunt de ingrediënten combineren naargelang de smaak van uw hond.
  • U kunt de grootte van de snacks aanpassen aan de bek van uw hond.

Welke ingrediënten kan ik gebruiken, welke niet?

Mogelijke ingrediënten zijn: Vis, vlees, groenten, fruit, zuivelproducten, noten, eieren en granen of meel als bindmiddel. Let er bij de keuze van de ingrediënten op dat uw hond er niet allergisch op reageert.

Als uw hond glutenintolerant is, kies dan bijvoorbeeld maïsmeel of boekweitmeel.

In het algemeen moet u de onderstaande voedingsmiddelen vermijden, omdat ze giftig zijn voor honden:

  • Suiker
  • Chocolade
  • Cacaopoeder
  • Bakpoeder
  • Kruiden
  • Avocado (sommige soorten bevatten persine. Niet goed voor de hartspier)
  • Knoflook
  • Ui
  • Rauwe aardappelen (alleen gekookt en zonder schil geven)
  • Aubergines
  • Tomaten
  • Ruwe peulvruchten
  • Sultana’s, druiven

Vergiftigingsverschijnselen:
Braken, diarree, slijmvliesontsteking

Waar moet ik op letten wat betreft houdbaarheid en opslag?

Volkorenkoekjes of traktaties zonder vlees kunnen in een koekblik of kartonnen doos op een koele plaats twee tot drie weken worden bewaard. Niet in een luchtdichte verpakking bewaren, want dan bestaat het risico op schimmel.

Als er vlees in de snacks zit, zijn ze slechts een paar dagen houdbaar en moeten ze vers worden gevoerd. Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Als u de traktaties in grotere hoeveelheden bakt, kunt u ze in porties invriezen in de koelkast en ze indien nodig ontdooien.

15 recepten voor traktaties & co.

recepten voor traktaties
Veel plezier met bakken! Uw hond zal u dankbaar zijn. Het is ook goed om te weten dat hij niet zo veeleisend is als het er de eerste keer niet zo goed uitziet. Het belangrijkste is dat de inhoud goed is en goed smaakt…

1. Traktatie met leverworst

Traktatie met leverworst
Ingrediënten:

  • 200 g grove havervlokken
  • 200 g fijne havervlokken
  • 300 g cottage cheese
  • 200 g leverworst
  • 1 tot 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ei
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Doe de ingrediënten in een kom en kneed tot een stevig deeg (als het deeg te taai is, voeg dan een beetje water toe).
  2. Rol het deeg uit en snijd het uit met een koekjessnijder.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de traktaties erop.
  4. Zet de bakplaat in de koude oven. Stel de temperatuur in op 180°C (heteluchtoven) en bak gedurende ongeveer 30 minuten.
  5. Verwijder de bakplaat en laat de koekjes afkoelen.

2. traktaties met tonijn en wortelen

traktaties met tonijn en wortelen
Ingrediënten:

  • 100 g bloem
  • 1 blikje tonijn met zijn eigen sap
  • 2 wortels
  • 1 ei
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rasp de wortelen.
  3. Voeg het ei, de tonijn met het sap en de bloem één voor één toe.
  4. Kneed goed tot een licht kleverige massa.
  5. Neem een stukje van het mengsel ter grootte van een walnoot en rol het tot een balletje. Druk de bal dan een beetje plat en leg hem op het bakpapier.
  6. Herhaal dit proces tot het deeg is doorgewerkt.
  7. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
  8. Neem na 20 minuten de bakplaat eruit en draai de koekjes om.
  9. Bak opnieuw voor ongeveer 10 minuten.
  10. Verwijder de bakplaat en laat de koekjes afkoelen.

3. traktaties met gehakt en kwark

traktaties met gehakt en kwark
Ingrediënten:

  • 150 g kwark
  • 6 el melk
  • 6 el zonnebloemolie
  • 1 eierdooier
  • 200 g volkorenmeel
  • 100 g tot 200 g rundergehakt
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  3. Rol het deeg uit en snijd het uit met een koekjessnijder.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop.
  5. Bak in de oven gedurende 30 minuten.
  6. Neem de bakplaat eruit en laat de koekjes afkoelen.

4. traktaties met rundertartaar en roggemeel (voor honden met tarwe-allergie).

traktaties met rundertartaar en roggemeel
Ingrediënten:

  • 100 g rundertartaar
  • 200 g roggemeel
  • 50 g havervlokken fijn
  • 1 ei
  • 50 ml biologische vleesbouillon (zonder toevoegingen zoals glutamaat en gist)
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven).
  2. Doe alle ingrediënten behalve de vleesbouillon in een kom en mix goed met een mixer.
  3. Voeg langzaam de vleesbouillon toe en blijf mengen tot een homogeen mengsel is ontstaan.
  4. Het deeg moet een consistentie hebben die met de handen kan worden gekneed en uitgerold.
  5. Snijd het uitgerolde deeg uit met een koekjessnijder en leg het op bakpapier.
  6. Bak 15 tot 20 minuten in de oven.
  7. Neem de bakplaat eruit en laat de koekjes afkoelen.

5. traktaties met leverworst of rundvlees (glutenvrij)

traktaties met leverworst of rundvlees
Ingrediënten:

  • 100 g maïsmeel
  • 200 g leverworst of tonijn
  • 1 ei
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  3. Vorm van het deeg balletjes en leg die op bakpapier op een bakplaat.
  4. Bak in de oven gedurende 30 minuten.
  5. Neem de bakplaat eruit en laat de balletjes goed afkoelen.

6. muffins met wortels en appels

muffins met wortels en appels
Ingrediënten:

  • 3 kopjes bloem
  • 125 g zachte boter
  • 1 kop karnemelk
  • 2 eieren
  • 1 kop geraspte wortelen
  • 1 kopje geraspte appels
  • Muffinvormpjes
  • Muffin bakvorm

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Meng de bloem, boter, karnemelk en eieren met een mixer.
  3. Voeg de wortels en appels toe en meng.
  4. Giet het beslag in de muffinvormpjes.
  5. Zet de kopjes in de bakvorm en bak ze ca. 20 minuten in de oven.
  6. Laat de muffins daarna goed afkoelen.

7. broodjes met magere kwark

broodjes met magere kwark
Ingrediënten:

  • 200 g havervlokken
  • 150 g magere kwark of korrelige roomkaas
  • 1 eierdooier
  • 3 el melk
  • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven tot 150°C
  2. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar met de deeghaak.
  3. Vorm het deeg tot vingerdikke rolletjes en leg ze op bakpapier.
  4. Bak de broodjes 20-25 minuten en laat ze afkoelen.

8. traktaties met gedroogd voedsel en kaas

traktaties met gedroogd voedsel en kaas
Ingrediënten:

  • 1 waterglas gedroogd voedsel
  • 1 glas geraspte kaas
  • 3 el melk
  • 2 eieren
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Vermaal het gedroogde voedsel in een keukenmachine.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed tot een homogeen deeg is ontstaan.
  3. Vorm er met de hand deeltjes van of leg de porties met behulp van een schuimspaan op het bakpapier. U kunt het deeg natuurlijk ook in een siliconenvorm gieten.
  4. Bak ongeveer 20 minuten op 180°C en laat afkoelen.

9. traktaties met natvoer

traktaties met natvoer
Ingrediënten:

  • 1 blikje natvoer (naar wens)
  • aardappelpuree of havervlokken om de consistentie te regelen, indien nodig
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Pureer eerst het natvoer zeer fijn met een vork of staafmixer. Als het mengsel te stroperig is, kunt u de consistentie aanpassen door aardappelpuree, havervlokken, enz. toe te voegen.
  2. Neem een halve theelepel van het mengsel per keer en leg het op het bakpapier.
  3. Druk de deeltjes plat op het bakpapier, bijvoorbeeld met een vork of een theelepel.
  4. Plaats de bakplaat op de middelste plank van de oven op 150°C boven- en onderwarmte.
  5. Bak gedurende 20 tot 30 minuten.
  6. Laat de traktaties daarna goed afkoelen.

(traktaties met biologische babyvoeding)

10. traktaties met zalm babyvoeding

traktaties met zalm babyvoeding
Ingrediënten:

  • 125 g biologische babyvoeding zalm
  • 50 ml water
  • 200 g boekweitmeel
  • 1-2 peterselie roosjes
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Combineer de ingrediënten en mix goed met een mixer.
  2. Het deeg mag niet kleverig zijn en moet gemakkelijk met een deegroller kunnen worden bewerkt.
  3. Rol het deeg uit en snijd het uit met een koekjessnijder.
  4. Leg de koekjes op bakpapier.
  5. Bak op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
  6. Laat het een nacht drogen.

11. traktaties met wortel babyvoeding (glutenvrij)

traktaties met wortel babyvoeding
Ingrediënten:

  • 125 g biologische babyvoeding wortel
  • 1 ei
  • 150 g polenta (maïsmeel)
  • 50 g boekweitmeel
  • Bakpapier

Voorbereiding:

  1. Combineer de ingrediënten en mix goed met een mixer.
  2. Het deeg mag niet kleverig zijn en moet gemakkelijk met een deegroller kunnen worden bewerkt.
  3. Rol het deeg uit en snijd het uit met een koekjessnijder.
  4. Leg de koekjes op bakpapier.
  5. Bak op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
  6. Laat het een nacht drogen.

12. traktaties met pindakaas en pompoen (zonder te bakken)

traktaties met pindakaas en pompoen
Ingrediënten:

  • 1 kop pompoenpuree
  • 1/4 kop pindakaas (zorg ervoor dat het geen xylitol bevat! Xylitol is giftig voor honden!)
  • 1/4 kop melk
  • 3 kopjes havermout

Voorbereiding:

  1. Meng pompoenpuree, pindakaas en melk met de mixer op middelhoge of hoge snelheid gedurende 1 à 2 minuten tot ze goed gemengd zijn.
  2. Schakel over op de laagste snelheid en voeg langzaam 2,5 kopjes havervlokken toe tot een homogeen deeg is gevormd.
  3. Neem een stuk van het deeg en rol het met de hand tot een bal. Een ijslepel kan hier ook voor gebruikt worden.
  4. Wentel de balletjes goed in de resterende halve kop havervlokken.
  5. Zet de balletjes ongeveer 1 uur in de koelkast tot ze stevig zijn.
  6. De balletjes kunnen in een luchtdicht bakje in de koelkast maximaal een week worden bewaard.

13. chocolaatjes van fruit voor hond

chocolaatjes van fruit voor hond
Ingrediënten:

  • 1 reep honden chocolade
  • Gevriesdroogd fruit naar keuze (zorg ervoor dat het geschikt is voor honden. Let op! Geen sultana’s)
  • Havervlokken indien gewenst
  • Chocolade vorm
  • Smeltende kom

Voorbereiding:

  1. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  2. Smelt de chocolade au bain-marie.
  3. Hak intussen het gevriesdroogde fruit grof en meng het met de hondenchocolade.
  4. Vul de pralinevorm met de gesmolten chocolade.
  5. Zet de chocoladevorm in de koelkast tot de hondenchocolade is uitgehard (ongeveer 1 uur).

14. gummibeertjes

gummibeertjes
Ingrediënten:

  • ½ rode biet
  • 1 theelepel water
  • 1 zakje gemalen gelatine
  • 125 ml vleesbouillon
  • Praline- of gummibeervorm

Voorbereiding:

  1. Pureer de bieten met een staafmixer.
  2. Passeer de puree door een zeef
  3. Meng het sap met de gelatine
  4. Breng de vleesbouillon aan de kook
  5. Gelatinemengsel toevoegen en goed roeren
  6. Giet in (gummy beer) vormpjes
  7. Laat ongeveer 1 uur afkoelen

15. yoghurt-pinda-ijskoekjes (voor warme dagen als verfrissing)

yoghurt-pinda-ijskoekjes
Ingrediënten:

  • 900 g yoghurt
  • 3 theelepels pindakaas (let op dat er geen xylitol in zit! Xylitol is giftig voor honden!)
  • 1 grote banaan, rijp
  • 1 theelepel honing (facultatief)
  • Siliconen mallen

Voorbereiding:

  1. Snijd de banaan in plakjes.
  2. Blend alle ingrediënten goed in een blender tot het mengsel romig wordt.
  3. Vul de crème in siliconenvormpjes
  4. Minstens 2 uur invriezen.
  5. De roomijskoekjes kunnen in een luchtdichte bak in de vriezer worden bewaard.